Zhodnocení populační afinity na lebce člověka s využitím trojrozměrných virtuálních modelů - Proksová, Kristýna (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením populační afinity z 3D modelů lidských lebek morfoskopickými i metrickými metodami s využitím počítačových programů. V práci je cílem zjistit, zda 3D model lebky může nahradit skutečnou lebku a umožní získat srovnatelné informace o etnické příslušnosti. V praktické části jsou hodnoceny lebky a dolní čelisti, které byly ke studiu předány již v digitální podobě. 3D modely lebek pochází ze sbírek Univerzity v São Paulo v Brazílii a jejich morfologie byla zachycena laserovým skenerem MicroScan 3D. S lebkami bylo pracováno v počítačových programech pro 3D grafiku (Rhinoceros, Landmark), které umožnily získat vstupní data pro následné morfoskopické a metrické zhodnocení. Morfoskopické hodnocení bylo provedeno v programu Rhinoceros. Pro získání výsledků z metrických údajů bylo použito programu Fordisc a 3D - ID.