Modely růstu populace - Hajnová, Veronika (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme vybranému diskrétnímu deterministickému lineárnímu a nelineárnímu modelu strukturované populace. V úvodu práce si představíme základní principy analýzy systémů autonomních diferenčních rovnic, které dále uplatníme v modelování. Lineární model je realizován pomocí Leslieho matic. Celý model představíme na české populaci. Díky některým aspektům, které také popíšeme, nebude lineární model dostačující pro dlouhodobé odhady. Proto se v druhé části práce věnujeme modelu nelineárnímu. Jde o model populace členěné do dvou stádií, do kterého budeme postupně začleňovat různé nelineární členy, které představují závislost vybraných koeficientů na velikosti populace. Pro představení tohoto modelu použijeme populaci živočichů s jednoletým životním cyklem. Jak v první části ukážeme, lineární model bude záviset na změnách v porodnosti, proto se budeme především zabývat touto otázkou.