Funkcionální diferenciální rovnice v technice - Jelínková, Adéla (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme funkcionálním diferenciálním rovnicím, konkrétně diferenciálním rovnicím se zpožděným argumentem. První kapitola obsahuje krátký pohled do historie relativně mladých funkcionálních diferenciálních rovnic a definuje základní pojmy. Poté je vysvětlena nejrozšířenější metoda řešení - metoda kroků a na závěr této kapitoly uvádíme podmínky existence a jednoznačnosti řešení. Další kapitoly se zabývají aplikacemi funkcionálních diferenciálních rovnic v technice. Ve druhé kapitole to je model regulace teploty vody, který je zde řešen i s konkrétními čísly, ve třetí kapitole obecný pohled na model honičky aut a ve čtvrté kapitoly jsou uvedeny příklady dalších dvou modelů těchto rovnic v technice.