Aproximace funkcí-metoda nejmenších čtverců - Monsportová, Jana (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme aproximaci funkcí pomocí metody nejmenších čtverců. Úvodem se seznámíme s obecným principem nejmenších čtverců, poté s normálními rovnicemi a dále navážeme aproximací metodou nejmenších čtverců pomocí polynomu x^j pro j = 0, 1, .... Ovšem hlavním tématem této práce bude aproximace pomocí ortogonálních polynomů, které odvodíme. Seznámíme se obecně s Gramovými polynomy a jejich použití si poté ukážeme na příkladě. Celou bakalářskou práci uzavřeme diskuzí nad chybou při aproximaci metodou nejmenších čtverců.