Reprezentace čísel konečnými automaty - Gaďorková, Klára, 1991- (2013)
V této práci se věnujeme nestandardním číselným soustavám. Číselná soustava se obecně skládá z jejího základu a abecedy povolených číslic. Formálně předvedeme reprezentaci přirozených čísel ve standardních číselných soustavách a popíšeme realizaci základních aritmetických operací (dělení konstantou, násobení konstantou a sčítání dvou čísel) pomocí převodníků. Následně tuto reprezentaci rozšíříme na nestandardní číselné soustavy, jejichž abeceda obsahuje i záporné prvky. Také se v práci zabýváme normalizátory, které převádí reprezentaci v libovolné abecedě na reprezentaci v abecedě standardní, a uvádíme zde konstrukci převodníku, který realizuje sčítání zleva doprava.