Možnosti rekonstrukce postglaciálního vývoje klimatu podle pakomárovitých v sedimentech zazemněných jezer - Břečková, Veronika (2013)
Tato práce se zabývá možnostmi rekonstrukce postglaciálního vývoje klimatu pomocí zbytků hlavových kapsul pakomárovitých v sedimentech rašeliniště Hybkaňa, které se nachází na východě Slovenska v CHKO Vihorlat. Z této lokality byl odebrán vrt o hloubce přes 11 metrů, ve kterém byl proveden pilotní rozbor pakomářích společenstev v deseti vrstvách jezerního sedimentu, vybraných podle makroskopických změn jeho charakteru. Celkem jsem ve vybraných zpracovaných vzorcích našla 695 pakomárů, kteří byli determinováni do 40 taxonů. Výsledky naznačují, že tři nejhlubší vrstvy (1085-1090, 1040-1045 a 1015-1020 cm) pravděpodobně zachycují chladné období pozdního glaciálu, jelikož v nich převažují chladnomilné taxony Corynocera ambiqua-type, Tanytarsus lugens-type a Derotanypus sp.. Následně je ve vyšších vrstvách patrný ústup chladnomilných druhů a nástup taxonů teplomilných (např. Glyptotendipes pallens-type, Procladius sp.) a také fytofilních taxonů.