Antimikrobiální peptidy živočichů - Vacl, Miroslav (2013)
Tato bakalářská práce zpracovaná formou literární rešerše pojednává o antimikrobiálních peptidech popsaných u zástupců bezobratlých a obratlovců. Antimikrobiální peptidy jsou přírodní látky, které tvoří významnou složku nespecifické imunity živočichů. V současnosti se intenzivně zkoumá jejich další použití ve farmacii, medicíně, ale i v potravinářském průmyslu. Cílem této práce je popsat chemické složení a typy struktur antimikrobiálních peptidů v návaznosti na popis obecného působení na různé typy bakterií, hub, kvasinek a virů. Dále se práce věnuje kategorizaci dosud popsaných předních zástupců antimikrobiálních peptidů s detailnějšími informacemi o jejich funkci, mechanismu působení a výskytu. Práce obsahuje také obecný úvod do popisu mechanismů vedoucích k syntéze indukovaných antimikrobiálních peptidů.