Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z lokality Jihlava - Stadion - Šáliová, Soňa (2013)
Obsahom bakalárskej práce je antropologický rozbor ľudských kostrových pozostatkov 56 jedincov, ktoré boli vyzdvihnuté pri archeologickom výskume v lokalite Jihlava - Stadion. Kostrové pozostatky sú datované do 17. - 19. storočia a súvisia so zaniknutým cintorínom sv. Ducha. Antropologický rozbor zahŕňa určenie pohlavia, odhad dožitého veku a telesnej výšky jedinca. Zaznamenané boli aj niektoré anatomické variety a patológie, ich podrobná analýza však nie je predmetom tejto práce. Z 56 analyzovaných skeletov bolo 27 jedincov mužského pohlavia a 15 jedincov malo pohlavie ženské. V 4 prípadoch sa jednalo o skelety nedospelých jedincov nízkeho veku, takže ich pohlavie určované nebolo a v 10 určenie pohlavia nebolo možné z dôvodu zlého stavu zachovalosti skeletu. Telesná výška sa pohybovala v rozmedzí 156,9 - 186,5 cm s priemernou hodnotou 170,82 cm u mužov a 152,5 - 163,5 cm s priemernou hodnotou 156,85 cm u žien.