Mezipohlavní a stranové rozdíly v kosti hlezenní a patní - Boušková, Tereza (2013)
U kosterních nálezů s nedostatečně zachovanými pánevními kostmi a lebkou se pro odhad pohlaví využívají jiné kosti, zejména kosti, které se nejlépe zachovávají (např. kosti typu krátkého). Cílem teoretické části této práce bylo shrnutí dosavadních poznatků o mezipopulačních, mezipohlavních a stranových rozdílech na dvou největších tarzálních kostech, kosti patní (calcaneus) a kosti hlezenní (talus). Cílem praktické části práce bylo provedení pilotní studie stranových a mezipohlavních rozdílů na těchto kostech u kosterního souboru z mladohradištního pohřebiště Dětkovice „Za Zahradama“ a Určice „Záhumení“. Celkem bylo studováno 9 rozměrů u 26 mužů a 21 žen na kosti patní a 6 rozměrů u 27 mužů a 27 žen na kosti hlezenní. Zatímco všechny mezipohlavní rozdíly se ukázaly jako statisticky významné, všechny stranové rozdíly byly statisticky nevýznamné.