Stranové rozdíly kůstek středoušní dutiny - Nevrtalová, Vendula (2013)
Středoušní kůstky jsou nejmenšími kostmi lidského těla. Přesto jsou už od 15. století předmětem výzkumů zaměřených nejen na jejich anatomii či funkční význam, ale také na jejich variabilitu. Cílem této práce bylo zpracovat vhodný archeologický kosterní soubor a vyhodnotit stranové, mezipohlavní a věkové rozdíly v rozměrech kladívka, kovadlinky a třmínku. Studovaný soubor se skládal z 299 středoušních kůstek, které pocházely ze tří archeologických lokalit, nacházejících se na území Moravy a datovaných do 11. - 18. století. Na každé z kůstek bylo vybráno několik rozměrů, které nejlépe vyjadřovaly jejich velikost a byly srovnatelné s rozměry z jiných antropologických studií. Rozměry byly získány digitalizací osteometrických bodů na fotografiích kůstek ze stereoskopického mikroskopu a následným výpočtem vzdáleností mezi příslušnými body. Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů. Statisticky významné mezipohlavní rozdíly byly zjištěny ve dvou rozměrech na kovadlince.