Stranové rozdíly kosti klíční - Sitek, Ondřej (2013)
Tato bakalářská práce se zabývala stranovou asymetrií klíční kosti. Pravé klíční kosti jsou napříč populacemi kratší a širší než kosti levé. Praktická část se zabývá porovnáním stranové asymetrie rozměrů a úhlů klíčních kostí ze čtyř archeologických kosterních souborů. Studováno bylo celkem 21 rozměrů a dva úhly u klíčních kostí z kosterního souboru pocházejícího z mladohradištního pohřebiště Dětkovice - Za Zahradama (25 mužů a 23 žen) a z nedalekého mladohradištního pohřebiště Určice - Záhumení (7 mužů a 3 ženy). Jako srovnávací soubory byly použity kosterní soubor z mladohradištního pohřebiště Prostějov - Okružní ulice (10 mužů a 14 žen) a soubor z brněnského středověkého až novověkého pohřebiště u kostela sv. Jakuba (54 mužů a 41 žen). Tyto čtyři soubory byly srovnávány z hlediska vzájemných velikostních rozdílů, rozdílů ve stranové asymetrii a sexuálním dimorfismu.