Příprava a funkční charakterizace rekombinantních proteinů AHP4 a AHP6 - Petulová, Eliška (2013)
Přenos rostlinného cytokininového signálu je zprostředkován tzv. vícekomponentním systémem, který se vyvinul z bakteriálního dvoukomponentního systému. V těchto systémech fungují proteiny AHP jako můstky mezi příjmem signálu receptory v cytoplazmatické membráně a aktivací transkripčních faktorů v jádře. Protein AHP6 je, na rozdíl od ostatních AHP, inhibitorem této dráhy. V poslední době se předpokládá, že i protein AHP4 by mohl být jejím negativním regulátorem. První část této diplomové práce se zabývala optimalizací podmínek pro expresi rekombinantních proteinů AHP4 a AHP6 a optimalizací přípravy těchto proteinů o dostatečné čistotě, aby mohly být použity pro následnou strukturní analýzu. K optimalizaci přípravy proteinů bylo využito purifikačních metod. V druhé části byla s využitím western blotingu testována specifita monoklonálních protilátek připravených proti AHP4 a AHP6 k jednotlivým proteinům AHP. Jejich specifita byla testována v lyzátu ze suspenzní kultury A. thaliana, v lyzá