Structural and functional characterization of human IMPDH proteins - Herudek, Jan (2013)
Inosine-monofosfát dehydrogenasa 1 (IMPDH1) je převážně cytoplazmatický protein zodpovědný za syntézu nukleotidu guaninu de novo. Nedávné studie ukázaly lokalizaci IMPDH1 v jádře buňky, kde je schopna vázat nukleové kyseliny a v případě kvasinek Saccharomyces cerevisiae pravděpodobně interaguje s RNA polymerasou II. Tyto poznatky indikují novou roli tohoto proteinu v buněčném jádře. IMPDH1 vytváří stabilní homotetramer s katalytickým místem pro cytoplazmatickou syntézu GTP a navíc obsahuje cystathionine-β-synthasovou subdoménu (CBS), která je umístěna vně tetrameru. Subdoména CBS navíc obsahuje několik polymorfismů, které korelují s výskytem očního onemocnění Retinitis pigmentosa. Cílem této práce je s využitím strukturních a funkčních nástrojů studovat roli proteinu IMPDH1 v jádře lidských buněk a charakterizovat afinitu subdomény CBS k RNA a DNA. Základními metodami studia jsou Chromatinová Imunoprecipitace (ChIP) spojená s kvantitativní PCR analýzou specifických genomových oblastí,