Souvislosti morfometrie obličeje a ruky - Fňašková, Monika (2013)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem mezi morfometrií obličeje a ruky. Na vzorku 136 jedinců (66 dívek a 70 chlapců) ve věku mezi 6 a 15 lety byly hodnoceny rozměry získané digitalizací význačných bodů a následným výpočtem vzdáleností mezi nimi. Analýza obličeje byla založena na archivních barevných fotografiích; analýza ruky na naskenovaných standardizovaných 2D snímcích. Za účelem eliminace vlivu věku v dalších analýzách byla vypočítána residua lineární regresní analýzy závislosti každé proměnné na věku, která pak byla použita pro hodnocení vztahu mezi proměnnými na obličeji a na ruce. Jako míra statistické závislosti mezi residui všech proměnných byl použit Spearmanův korelační koeficient. Více statisticky významných a silnějších korelací bylo zaznamenáno u chlapců nežli u dívek. U chlapců nejsilněji pozitivně korelovala hloubka obličeje (rozměr mezi body pronasale a tragion) s délkou ruky, délkami prstů a s šířkou dlaně.