Výskyt porotické hyperostózy v mladohradištní populaci ze Znojma - Václavského nám. - Bútorová, Barbora (2013)
Cieľom tejto práce bolo preskúmať výskyt rôznych porotických lézií (cribra orbitalia, cribra parietalia, lézie na femure a os coxae) na kostrovom súbore z lokality Znojmo - Václavské námestie a priľahlej Ulice Přemyslovcov. Analyzovaných bolo 157 jedincov rôzneho stupňa zachovalosti. Z toho bolo 51 mužov, 29 žien, 39 nedospelých a 38 neurčených jedincov, u ktorých pohlavie nebolo možné určiť. Pohrebisko bolo datované do mladšej doby hradištnej (950 - 1200 n. l.). Získané dáta som sa pokúsila analyzovať na základe dostupných informácií a teórií o výskyte porotickej hyperostózy na skelete, ktorá je často spájaná s anemickými alebo vo všeobecnosti s hematologickými ochoreniami, no zdá sa, že tieto hypotézy nie sú dostatočne overené. Okrem toho môže byť výskyt porotickej hyperostózy pravdepodobne podmienený viacerými rôznymi ochoreniami. Snažila som sa analyzovať aj vekovú a pohlavnú distribúciu porotických lézií a ich asociáciu v rámci jednotlivcov v skúmanej populácii.