Globální distribuce organických polutantů ve vodním prostředí - Krátká, Martina (2013)
Rostoucí množství plastových odpadů v mořích a oceánech je problém, který vyvolává znepokojení odborníků i laické veřejnosti. Jedná se jak o velké plastové předměty, tak o malé plastové částice, tak zvané mikroplasty. Ty mohou mít původ v platových peletách používaných na výrobu plastů nebo může jít o degradované zbytky větších předmětů. Hovoří se o nich nejen z důvodů estetických, ale zejména v souvislosti s možnými dopady na mořskou faunu, v tělech které se tyto částice mohou akumulovat. K tomu přistupuje další problém spojený s různým typech chemických látek, které mohou být na plast sorbované. Plastové částice se potom stávají nosičem, na kterém jsou tyto antropogenní látky transportovány na velké vzdálenosti, ale také do těl živých organismů. Tato práce se zaměřila na analýzu chemických látek sorbovaných na povrch plastových předmětů a mikroplastů shromážděných v roce 2010 na souostroví St. Brandon poblíž ostrova Mauritius v Indickém oceánu. Do citlivého prostředí korálových útesů