Využití pasivního vzorkování pro monitoring sinicových toxinů - Jaša, Libor (2013)
Tato diplomová práce se věnuje problematice pasivního vzorkování sinicových toxinů. V rámci práce byla realizována studie zaměřená na sledování toxinů microcystinů v nádržích pitné vody a přilehlých úpravnách. K této studii byly použity laboratorně připravené vzorkovače na principu POCIS s polykarbonátovou membránou a komerčně dostupným sorbentem Oasis HLB. Vzorkovací kampaň byla navržena tak, aby obsáhla kompletní proces úpravy vody, od vodárenské nádrže, přes jednotlivé kroky úpravy, až po finální pitnou vodu. Odběry vzorků probíhaly ve třech různých nádržích s přilehlými technologicky odlišně zařízenými úpravnami vod. Pasivní vzorkovače byly na místě vzorkování ponechány po dobu 14 dnů. Microcystiny byly eluovány z exponovaných vzorkovačů methanolem a vzorek byl zakoncentrován pro stanovení na LC-MS/MS. Součástí práce byla také kalibrační studie použitých pasivních vzorkovačů a určení vzorkovacích rychlostí pro různé strukturní varianty microcystinů a různé rychlosti proudění vody.