Úroveň a zdroje difuzní kontaminace lesních půd persistentními organickými polutanty - Romanský, Lukáš (2013)
Přítomnost organických polutantů v životním prostředí a jejich působení na organismy včetně člověka je v současnosti velmi závažným problémem. Půda je jednou z nejvýznamnějších složek životního prostředí a představuje důležitou jímku těchto látek. Tato diplomová práce se věnuje problematice současného stavu a hodnocení organických polutantů v lesních půdách, u kterých je prokázána vysoká míra difuzní kontaminace. V rámci praktické části byly popsány metodiky dvou významných projektů zaměřených na difuzní kontaminaci lesních půd České republiky. Následně bylo provedeno vyhodnocení vybraných organických polutantů (PCB, DDT a PAH) v horizontu organickém a organominerálním. Vyhodnocení proběhlo na základě rozdělení lesních ploch do osmi kategorií, které byly určeny na základě lesního vegetačního stupně a druhového složení porostu.