Hodnocení genotoxického potenciálu UV filtru - Sharma, Anežka, 1988- (2013)
UV filtry používané v kosmetických přípravcích jsou denně aplikovány na kůži zejména v letních měsících pro ochranu před škodlivým UV zářením, proto je důležité se zabývat jejich případnými biologickými efekty a znát jejich mechanismy působení. V řadě studií bylo prokázáno, že některé UV filtry, patřící paradoxně mezi nejpoužívanější aktivní složky opalovacích krémů, působí na endokrinní systém. Mezi tyto UV filtry patří také EHMC (trans EHMC isomer), který na světle podléhá fotodegradaci, při níž vzniká méně stabilní optický isomer cis EHMC. Toxikologické studie se doposud zabývaly jen isomerní formou trans EHMC a informace o fotoproduktu cis EHMC chybí. Tato diplomová práce se zabývá hodnocením rozdílných odpovědí obou isomerů ve vybraných testech toxicity. Jelikož cis EHMC není dostupný jako standard, bylo nutné vyvinout metodiku ozařování EHMC pomocí UV světla a metodu separace cis isomeru z ozářené směsi. Z důvodu ověření přesných koncentrací v průběhu testování byly isomery cis i