Syndrom náhlého úmrtí kojence - Hrbková, Irena (2013)
Tato diplomová práce pojednává o současných poznatcích týkajících se syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS). SIDS je náhlá neočekávaná smrt kojence do 1 roku, ke které dochází během spánku a kterou neobjasnila pitva ani jiné šetření. K těmto úmrtím nejčastěji dochází v období mezi 2. a 4. měsícem života kojence. Příčina SIDS není dosud známa, ale má pravděpodobně multifaktoriální charakter a existuje řada teorií, které se o vysvětlení příčin snaží: „triple risk“ hypotézy, teorie zabývající se mozkovým kmenem a schopností kojence reagovat během spánku na podněty, dále pak teorie o změnách ve vývoji placenty, vakcinacích kojenců, bakteriálních toxinech nebo selhání bránice. Poruchy oxidace mastných kyselin a syndrom dlouhého QT, jsou teorie, u kterých se podařilo potvrdit, že vedou k náhlé smrti kojenců a ozřejmilo tak příčinu smrti malého procenta případů SIDS. Nejprostudovanější problematikou SIDS jsou rizikové faktory.