Současný vývoj v oblasti hormonální antikoncepce - Juránková, Hana; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2013)
Hormonální antikoncepce je dnes nejrozšířenější a nejspolehlivější antikoncepční metodou. Předložená diplomová práce podává na podkladě aktuálních odborných poznatků souhrnný přehled informací o metodách, které jsou recentně dostupné na našem trhu. Analyzuje přípravky kombinované hormonální antikoncepce, přípravky gestagenní antikoncepce, nitroděložní systém s levonorgestrelem a metody postkoitální kontracepce včetně jejich dalšího vývoje. Hlavní mechanismus účinku, stejně jako doba potřebná pro návrat fertility a kontraindikace, jsou pro dané metody (přípravky) odlišné. Každý uvedený postup má kromě excelentní antikoncepční spolehlivosti i řadu různých a rozdílně podstatných nepříznivých vedlejších efektů (karcinogeneze, žilní tromboembolická nemoc, nepravidelnosti menstruačního cyklu atd.) a neantikoncepčních benefitů (snížení rizika vzniku karcinomu, redukce poruch menstruačního cyklu atd.), které mohou být pro konkrétní ženu zcela zásadní.
Contemporary Trends in Hormonal Contraception Hormonal contraception is the most common and the most reliable form of birth control. On the basis of current expert analyses, this thesis presents an overview of hormonal contraceptive methods that are currently available on the Czech market. It also analyses combined and gestagenic hormonal contraception, the levonorgestrel-intrauterine system and methods of emergency contraception, while also presenting information about future trends in these areas. The main mechanism of action as well as the effect on subsequent fecundity including contraindications is different for each contraceptive method (remedy). Each mentioned method has an excellent contraceptive efficacy as well as many various and differently important side effects. Undesirable side effects may include: cancer, venous thromboembolism, menstrual irregularities, etc. Non-contraceptive benefits may include: reduction of menstrual disorders, reduction in the risk of cancer, etc.
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: antikoncepční prostředky; hormonální antikoncepce; hormony; nitroděložní antikoncepce; contraceptives; hormonal contraception; hormones; intrauterine contraception; diplomové práce; master's theses