Současný vývoj v oblasti hormonální antikoncepce - Juránková, Hana (2013)
Hormonální antikoncepce je dnes nejrozšířenější a nejspolehlivější antikoncepční metodou. Předložená diplomová práce podává na podkladě aktuálních odborných poznatků souhrnný přehled informací o metodách, které jsou recentně dostupné na našem trhu. Analyzuje přípravky kombinované hormonální antikoncepce, přípravky gestagenní antikoncepce, nitroděložní systém s levonorgestrelem a metody postkoitální kontracepce včetně jejich dalšího vývoje. Hlavní mechanismus účinku, stejně jako doba potřebná pro návrat fertility a kontraindikace, jsou pro dané metody (přípravky) odlišné. Každý uvedený postup má kromě excelentní antikoncepční spolehlivosti i řadu různých a rozdílně podstatných nepříznivých vedlejších efektů (karcinogeneze, žilní tromboembolická nemoc, nepravidelnosti menstruačního cyklu atd.) a neantikoncepčních benefitů (snížení rizika vzniku karcinomu, redukce poruch menstruačního cyklu atd.), které mohou být pro konkrétní ženu zcela zásadní.