Charakterizace TERT genů u zástupců čeledi Solanaceae - Fajkus, Petr (2013)
Nedávné výsledky telomerového výzkumu ukázaly existenci několika paralogů genu pro telomerovou reverzní transkriptázu - TERT v rostlinném genomu amfidiploidního druhu Nicotiana tabacum a existenci odpovídajících forem těchto genů v jeho rodičovských druzích, N. sylvestris a N. tomentosiformis. Cílem této DP bylo charakterizovat sekvence genů TERT nebo jejich fragmenty u dalších zástupců čeledi Solanaceae, zjistit, zda přítomnost více kopií a variant genu TERT je v Solanaceae ojedinělý nebo běžný jev a provést fylogenetickou analýzu jejich příbuznosti a porovnat získané výsledky s dostupnými údaji o fylogenezi v rámci čeledi Solanaceae. Získané výsledky ukazují, že existence více paralogů TERT, zjištěná dříve u N. tabacum a N. sylvestris, není v rámci rodu Nicotiana ojedinělá. Přítomnost dvou variant byla zjištěna také u N. rustica a N. clevelandii, zatímco v případě N. noctiflora a N. repanda byly zjištěny dokonce tři varianty TERT.