Medicína ve starověkém Římě - Kousalová, Anna (2013)
V úvodu práce píši stručně o lékařství ve starověkém Řecku. Dále se věnuji vývoji lékařství v Římě a jeho nejrůznějším oborům. Píši o léčivech, halucinogenních látkách a jedech, popisuji chirurgické nástroje a zákroky. Dále pojednávám podrobněji o zubním a očním lékařství, o nádorových a duševních onemocněních. V práci se zabývám také problematikou, která je spojena s rozmnožováním a porodností, například antikoncepcí či potratem. Píši o porodních bábách, lékařkách, porodu a péči o děti. Poté se věnuji péči o vojáky a gladiátory a hygieně v Římě. Na závěr uvádím některá božstva spojená se zdravím.