Některé aspekty f(R) gravitace - Klánová, Kateřina; Klusoň, Josef; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2013)
Jednou z nejjednodušších modifikací obecné teorie relativity je f(R) gravitace, která v Einsteinově-Hilbertově akci nahrad Ricciho skalár libovolnou funkcí Ricciho skaláru. Tato práce studuje některé aspekty f(R) gravitace. Zaměříme se na kosmologické aplikace f(R) modelů gravitace a zkoumáme, které z nich jsou kompatibilní se současnými astronomickými pozorováními a experimenty.
One of the simplest modifications of general relativity is f(R) gravity, which replaces the scalar curvature in the Einstein-Hilbert action by an arbitrary function of the the scalar curvature. This thesis studies several aspects of f(R) gravity. We focus on the cosmological applications of f(R) models of gravity and find which of them are compatible with current astronomical observations and experiments.
Vedoucí práce: Josef Klusoň
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: gravitace; kosmologie; temná energie; teorie relativity; cosmology; dark energy; gravity; theory of relativity; diplomové práce