Některé aspekty f(R) gravitace - Klánová, Kateřina (2013)
Jednou z nejjednodušších modifikací obecné teorie relativity je f(R) gravitace, která v Einsteinově-Hilbertově akci nahrad Ricciho skalár libovolnou funkcí Ricciho skaláru. Tato práce studuje některé aspekty f(R) gravitace. Zaměříme se na kosmologické aplikace f(R) modelů gravitace a zkoumáme, které z nich jsou kompatibilní se současnými astronomickými pozorováními a experimenty.