Úpravy nekódujících RNA - Tikalová, Eva; Vaňáčová, Štěpánka, 1972-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme tématu interakce nekódujících RNA s proteiny, konkrétně s proteinem DIS3L2. DIS3L2 je spojován s výskytem Wilmsova tumoru a je také zodpovědný za destrukci uridylovaných prekurzorů let-7 miRNA v embryonálních kmenových buňkách. Výsledky z naší laboratoře naznačily, že DIS3L2 váže i další typy nekódujících RNA in vivo. Tématem této práce bylo potvrdit interakci mezi DIS3L2 a vybranými nekódujícími RNA a zjistit buněčnou lokalizaci těchto RNA pomocí metod RNA immunoprecipitace a northern blottingu.
In this thesis we study the interaction of non-coding RNAs with the newly characterized human exoribonuclease DIS3L2. DIS3L2 has been associated with the occurence of Wilms tumor. It is also responsible for the degradation of uridylated precursors of let-7 micro RNA in human embryonic stem cells. The results from our laboratory have indicated a broader substrate repertoir for DIS3L2, such as additional noncoding RNAs. The aim of this thesis is to test the interaction between DIS3L2 and selected noncoding RNAs and determine its cellular localization by using immunoprecipitation and northern blot analysis.
Vedoucí práce: Štěpánka Vaňáčová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: DIS3L2; MALAT1; RNA imunoprecipitace; tRNA (nukleová kyselina); transfer RNA; bakalářské práce