Buněčný pohyb kryptosporidií (Apicomplexa) - Mazourová, Veronika (2013)
Cílem předkládané bakalářské práce bylo pomocí kombinovaného přístupu světelné mikroskopie, fluorescenčního značení a biochemických postupů provést předběžnou analýzu cytoskeletálních útvarů a proteinů, které se podílí na pohybu sporozoitů jednobuněčného žaludečního parazita Cryptosporidium muris. První část této bakalářské práce se věnuje literární rešerši, která zahrnuje všeobecnou charakteristiku studovaného parazita a stručný rozbor buněčného pohybu výtrusovců se zaměřením na kryptosporidie. Jsou zde popsány organely, struktury a mechanizmy nezbytné pro jejich buněčný pohyb. Praktická část práce se zaměřuje na popis materiálu a použitých metodických postupů, výsledky s fotografickou dokumentací a diskuzi. Vzhledem k tomu, že jedním z cílů práce byla i standardizace protokolů použitých pro imunodetekci pohybových struktur u kryptosporidií, text také zahrnuje detailní postupy a návody na přípravu potřebných reagencií.