Syntéza nových nukleosidových analogů - Krajčovičová, Soňa; Paruch, Kamil, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2013)
Nukleosidové analogy se vyznačují velkou variabilitou, kdy může být změněna cukerná i necukerná část molekuly na různých pozicích. Tyto změny mohou ovlivnit chemickou stabilitu a biologickou aktivitu. V této bakalářské práci jsme se věnovali syntéze nových karbocyklických nukleosidových analogů. Karbocyklické nukleosidové analogy tvoří zajímavou skupinu látek, jak z chemického, tak biologického pohledu. Naším cílem bylo připravit nový a potenciálně biologicky aktivní karbocyklický nukleosidový analog.
Nucleoside analogs are characterized by their significant variability, when both base or sugar parts can be modified. These changes can affect chemical stability and/or biological activity. In this work we focused on the synthesis of new carbocyclic nucleoside analogs. Carbocyclic nucleoside analogs are very interesting compounds, not only from chemical but also from biological point of view. Our goal was preparation of a new and potentially biologically active carbocyclic nucleoside analog.
Vedoucí práce: Kamil Paruch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: antivirotika; karbocyklické nukleosidové analogy; nukleosidy; nukleotidy; pětičlenné nukleosidové analogy; protinádorová terapie; antineoplastic therapy; antiviral agents; nucleosides; nucleotides; bakalářské práce