Syntéza nových nukleosidových analogů - Krajčovičová, Soňa (2013)
Nukleosidové analogy se vyznačují velkou variabilitou, kdy může být změněna cukerná i necukerná část molekuly na různých pozicích. Tyto změny mohou ovlivnit chemickou stabilitu a biologickou aktivitu. V této bakalářské práci jsme se věnovali syntéze nových karbocyklických nukleosidových analogů. Karbocyklické nukleosidové analogy tvoří zajímavou skupinu látek, jak z chemického, tak biologického pohledu. Naším cílem bylo připravit nový a potenciálně biologicky aktivní karbocyklický nukleosidový analog.