Epigenetická regulace genů kvetení - Jurečková, Jana (2013)
Cílem bakalářské práce „Epigenetická regulace genů kvetení“ je prostudovat vliv hypometylačních činidel dihydroxypropyladeninu a zebularinu na transkripci květních genů AP1, PI a genu PHE1 majícího vliv na vývoj semen u modelové rostliny Arabidopsis thaliana. Teoretická část práce se věnuje epigenetickým modifikacím, především metylaci cytosinu. Dále jsou charakterizovány analyzované geny. V praktické části jsme zjistili, že přítomnost hypometylačních látek během klíčení semen nevedla ke zvýšení transkripce genů AP1 a PI v pupenech A. thaliana, působení zebularinu vedlo dokonce k poklesu transkripce analyzovaných genů, přičemž efekt byl výraznější u genu AP1. Analýza transkripce genu PHE1 nebyla provedena, protože přes veškerou optimalizaci izolačních postupů RNA získaná ze šešulí nebyla dostatečné kvality. V diskusi jsou porovnány výsledky získané v této studii s analogickým experimentem na modelové rostlině Nicotiana tabacum.