Vliv povrchového náboje elicitinů na vyvolání rezistence u rostlin tabáku - Vaškůjová, Marie; Lochman, Jan, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2013)
Kryptogein je proteinový elicitor vylučovaný oomycetou Phytophthora cryptogea patřící mezi elicitiny. Aplikace kryptogeinu na rostliny tabáku vede k aktivaci obranné reakce zahrnující expresi obranných proteinů s následnou indukcí rezistence proti celé řadě patogenů. Jedním z důležitých parametrů pro indukci rezistence se zdá být povrchový náboj proteinu tvořený lysinovými zbytky. V této bakalářské práci jsme pomocí tří mutantních forem kryptogeinu s pozměněným povrchovým nábojem (K61T/K62T, K39T/K94T a K39T/K48T/K94T) sledovali schopnost indukce rezistence proti patogenu Phytophthora parasitica. Získané výsledky ukázaly schopnost všech použitých proteinů indukovat rezistenci rostlin tabáku proti patogenu Phytophthora parasitica, kdy u mutantní formy K61T/K62T byla zjištěná rezistence nižší a srovnatelná s kyselým elicitinem capsiceinem. Vzhledem k nižší virulenci zoospor bude ale nutné experiment zopakovat.
Cryptogein is a protein elicitor secreted by oomycete Phytophthora cryptogea belonging to elicitins. Application of cryptogein on tobacco plants results in activation of defense reaction involving expression of defense proteins with following induction of resistance against a variety of pathogens. Surface charge of protein caused by lysine residues seems to be a crucial parameter for induction of the resistance. This bachelor thesis focuses on ability of resistance induction against pathogen Phytophthora parasitica of three mutant forms of cryptogein with altered surface charge (K61T/K62T, K39T/K94T a K39T/K48T/K94T). The results show the ability of all used proteins to induce resistance on tobacco plants against pathogen Phytophthora parasitica when mutant form K61T/K62T shows lower resistance comparable to that of acidic elicitin capsicein. However, due to lower virulence of zoospores the experiment will need to be repeated.
Vedoucí práce: Jan Lochman
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: elicitiny; kryptogein; obranné mechanismy rostlin; Phytophthora cryptogea; tabák virginský; cryptogein; elicitins; Nicotiana tabacum; protective mechanisms of plants; bakalářské práce