Vliv povrchového náboje elicitinů na vyvolání rezistence u rostlin tabáku - Vaškůjová, Marie (2013)
Kryptogein je proteinový elicitor vylučovaný oomycetou Phytophthora cryptogea patřící mezi elicitiny. Aplikace kryptogeinu na rostliny tabáku vede k aktivaci obranné reakce zahrnující expresi obranných proteinů s následnou indukcí rezistence proti celé řadě patogenů. Jedním z důležitých parametrů pro indukci rezistence se zdá být povrchový náboj proteinu tvořený lysinovými zbytky. V této bakalářské práci jsme pomocí tří mutantních forem kryptogeinu s pozměněným povrchovým nábojem (K61T/K62T, K39T/K94T a K39T/K48T/K94T) sledovali schopnost indukce rezistence proti patogenu Phytophthora parasitica. Získané výsledky ukázaly schopnost všech použitých proteinů indukovat rezistenci rostlin tabáku proti patogenu Phytophthora parasitica, kdy u mutantní formy K61T/K62T byla zjištěná rezistence nižší a srovnatelná s kyselým elicitinem capsiceinem. Vzhledem k nižší virulenci zoospor bude ale nutné experiment zopakovat.