Hodnocení somatotypu sportovců s aplikací na skupinu potápěčů - Kopuncová, Natália (2013)
Táto bakalárska práca sa zaoberá hodnotením somatotypu športovcov a vplyve špecifickej fyzickej aktivity na ľudský organizmus. Materiálom v praktickej časti práce je 47 profesionálnych potápačov z Česka a Slovenska vo veku 18 až 51 rokov. Z nameraných antropometrických rozmerov potápačov sme určovali ich individuálny a skupinový somatotyp a hodnoty týchto mier i komponentov somatotypu sú v práci štatisticky spracované a porovnané s bežnou populáciou a s vybranými skupinami plavcov. Z výsledkov vyplýva, že somatotyp potápačov nie je jednotný a nepreukazuje sa vplyv potápania s prístrojom na somatotyp človeka. Potápači sa v pozorovaných premenných štatisticky významne líšia od bežnej populácie aj od plavcov.