Příprava senzorů na bázi uhlíkových nanotrubek - Petráš, Roman (2013)
Táto práca sa zaoberá prípravou odporových senzorov metánu na báze uhlíkových nanotrubiek (CNT). Uhlíkové nanotrubky boli pripravené na kremíkovom substráte s vrstvou termického oxidu metódou CVD , alebo pomocou CNTs suspenzií. Suspenzie boli pripravené disperziou komerčných jednostenných, alebo viacstenných nanotrubiek kapaním a striekaním na kremíkový substrát. Používali sa dva typy kontaktov, interdigitálne elektródy (IDAE) a dvojica zlatých elektród s priemerom 1 mm. Na obidva typy bola nanesená vrstva z CNTs suspenzie. V prípade priamej syntézy uhlíkových nanotrubiek metódou CVD sa používalo len dvoj elektródové usporiadanie. Vrstvy boli charakterizované pomocou skenovacej elektrónovej mikroskopie. Odporové senzory sa merali pri rôznych teplotách a rôznych koncentráciách metánu. Ukázalo sa, že vrstvy, pozostávajúce z čistých uhlíkových nanotrubiek a plazmochemicky modifikovaných nanotrubiek v kyslíkovej plazme, neboli vhodné na detekciu metánu.