Spektroskopické studium slunečních a hvězdných erupcí - Dyčková, Šárka; Heinzel, Petr, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2013)
Cílem této práce je pochopení eruptivních dějů na naší nejbližší hvězdě Slunci a na ostatních hvězdách ve vesmíru, především typu dM. Je zde popsáno několik možností studia Slunce jako hvězdy pomocí pozemních přístrojů i družic. Rozebírají se zde vlastnosti hvězdných erupcí. Je zde studována možnost zaznamenat hvězdnou erupci na dvoumetrovém dalekohledu v Ondřejově.
The purpose of this study is understanding of eruptive processes on our nearest star, the Sun, and on other stars in the universe, of type dM. Work desribes several options of studying the Sun as a star with ground telescopes and space satellites. It also deals with characteristics of stellar flares. The study proves the ability to detect a stellar flare on 2 m telescope.
Vedoucí práce: Petr Heinzel
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: fotometrie; Slunce; sluneční erupce; spektroskopie; photometry; solar flares; spectroscopy; Sun; diplomové práce