Neporuchové postupy v teorii silně korelovaných elektronových systémů - Friš, Pavel (2013)
V předložené práci se zabýváme studiem elektronové struktury kuprátové roviny, která je základní stavební jednotkou vysokoteplotních supravodičů, s využitím hamiltoniánu t-J a zkušební funkce RVB. K výpočtu středních hodnot byla použita Gutzwillerova aproximace. Jsou představeny a diskutovány výsledky našich výpočtů významných vlastností základního stavu i elementárních excitovaných stavů: supravodivé mezery, disperzní relace, hustoty stavů, tunelového proudu mezi slabě vázanými rovinami a odpovídající diferenciální vodivosti.