Modely planetek odvozené ze světelných křivek a zákrytů - Mikulecká, Barbora (2013)
V práci jsou odvozovány globální konvexní tvary a rotační vlastnosti asteroidů na základě kombinace fotometrických dat a pozorování zákrytů hvězd planetkami. Vybrané planetky (334) Chicago, (510) Mabella, (790) Pretoria a (1366) Piccolo byly pozorovány pomocí ondřejovského 65cm dalekohledu, byla také použita starší data od různých pozorovatelů. Data byla zredukována a byly získány světelné křivky planetek. Metodou inverze světelných křivek pro ně bylo nalezeno několik možných tvarů a na základě porovnání těchto tvarů s pozorovanými zákryty byly vybrány pouze relevantní tvary a k nim příslušné rotační parametry. Modely byly velikostně naškálovány a byl tak zpřesněn průměr těchto planetek.