Magnetické nanočástice: příprava a aplikace - Zelina, Peter (2013)
Magnetické nanočástice oxidů železa byly připraveny z pentakarbonylu železa v nízkotlakém PECVD reaktoru s mikrovlnným výbojem s povrchovou vlnou. Pracovním plynem byl kyslík za nízkého tlaku 1-2 kPa. Plazmový výboj byl studován optickou emisní spektroskopií (OES). Spočtená rotační teplota radikálu OH ve středu plazmového aplikátoru surfaguide byla v rozsahu 1000-1500 K. Nanoprášky byly analyzovány rentgenovou práškovou difrakcií (XRD), skenovacím elektronovým mikroskopem (SEM) a Fourierovou infračervenou spektroskopií (FTIR). Nanoprášky byly také podrobeny analýze zabarvení Pruskou modří, která určila nanoprášek s čistou fází maghemitu. Vzorky nanoprášků obsahovaly ultrajemné nanočástice maghemitu a magnetitu s velikostí 4-40 nm určenou Scherrerovým vztahem. Produkce procesu dosáhla až 12.5 g prášku na jeden experiment s účinností filtrace až 90%. Použití většího filtru umožnilo zachytit větší množství prášku bez negativního ovlyvnění pracovního tlaku.