Rovnost jako právní kategorie - Baráková, Blanka, 1956- (2013)
Cílem mé práce bylo prozkoumat do jaké míry je ve stávající právní úpravě zakotvena rovnost. Zkoumala jsem fenomén rovnosti jako právní kategorii zobrazující relace ve společenských vztazích. Dospěla jsem k závěru, že potřeba rovnosti je v podstatě všudypřítomná a narážíme na ni v konkrétních případech od historických či politických zkušeností, až po současné vztahy. Ve své práci jsem se zabývala tématy, které bezprostředně souvisí s fenoménem rovnosti a bylo třeba se jich dotknout, má-li být zkoumání rovností úplné. Rovněž jsem poukázala na praktické příklady především z judikatury Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva.