Příprava multiproteinových komplexů mezi CTD a CID pro měření pomocí SAXS - Macošek, Jakub (2013)
Největší podjednotka eukaryotické RNA polymerasy II (RNAPII) obsahuje neobvyklou C-terminální doménu (CTD) tvořenou tandemovými repeticemi heptapeptidu Tyr1-Ser2-Pro3-Thr4-Ser5-Pro6-Ser7. CTD podléhá v průběhu transkripce dynamické fosforylaci. Takto modifikovaná CTD je in vivo rozpoznávaná proteinovými faktory zapojenými ve zpracování RNA či regulaci transkripce. Prostřednictvím těchto interakcí dochází k funkčnímu propojení zpracování RNA a regulace transkripce s transkripcí samotnou. Několik faktorů, které se podílejí na zpracování 5' a 3' konce či terminaci transkripce, rozpoznává CTD fosforylované na určitém serinu prostřednictví CTD-interakční domény (CID). Interakce CID s CTD o dvou repeticích jsou strukturně dobře popsány, nicméně informace o efektech těchto interakcí na strukturu CTD v plné délce chybí. Pro účely strukturního studia homogenně fosforylované CTD byl v naší laboratoři vyvinut systém mimikující fosforylaci pomocí substituce serinu kyselinou glutamovou. Zde proka