Návrh a příprava biosenzoru pro detekci tvorby biofilmu - Jakubec, Martin; Růžička, Filip, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Mikroorganismy se mohou vyskytovat v planktonickém nebo přisedlém stavu, ve kterém prostřednictvím produkce extracelulárních polymerů (EPS) formují komplikovanou prostorovou strukturu označovanou jako biofilm. Měření tvorby biofilmu pomocí impedance se jeví jako vhodný způsob analýzy, ale doposud nebyla popsána přesná metodika detekce biofilmu a nebylo provedeno srovnání impedančních spekter většího množství biofilm pozitivních a biofilm negativních kmenů. Cílem této práce bylo vytvoření biosenzoru pro detekci biofilmu a vyřešení souvisejících problémů: ověření vlivu tvaru a vzdálenosti elektrod senzoru pro detekci biofilmu, stanovení parametrů měření pomocí impedance a nalezení vhodné statistické metody pro detekci růstu biofilmu.
Microorganisms may be present in planktonic or sessile state in which they can form a complex spatial structure known as biofilm through the production of extracellular polymeric substances (EPS). Measurement of biofilm formation using impedance seems to be an appropriate method of analysis, but accurate detection methods of biofilm have not been describe yet and comparation of lager collection of impedance spectra of biofilm positive and biofilm negative strains were not performed. The aim of this work was to design of biosensor for biofilm detection and solving of related problems: experimental verification of the influence of shape and distance of the sensor electrodes for biofilms detection, adjusting of measurement parameters of impedance and finding appropriate statistical methods for the detection of growth biofilmu.
Vedoucí práce: Filip Růžička
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: biofilmy; biosenzory; Staphylococcus epidermidis; biofilms; biosensors; Staphylococcus epidermidis; diplomové práce; master's theses