Návrh a příprava biosenzoru pro detekci tvorby biofilmu - Jakubec, Martin (2013)
Mikroorganismy se mohou vyskytovat v planktonickém nebo přisedlém stavu, ve kterém prostřednictvím produkce extracelulárních polymerů (EPS) formují komplikovanou prostorovou strukturu označovanou jako biofilm. Měření tvorby biofilmu pomocí impedance se jeví jako vhodný způsob analýzy, ale doposud nebyla popsána přesná metodika detekce biofilmu a nebylo provedeno srovnání impedančních spekter většího množství biofilm pozitivních a biofilm negativních kmenů. Cílem této práce bylo vytvoření biosenzoru pro detekci biofilmu a vyřešení souvisejících problémů: ověření vlivu tvaru a vzdálenosti elektrod senzoru pro detekci biofilmu, stanovení parametrů měření pomocí impedance a nalezení vhodné statistické metody pro detekci růstu biofilmu.