Využitie plazmy pre sterilizáciu - Zajac, Juraj; Sťahel, Pavel; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2013)
Predložená diplomová práca sa zaoberá štúdiom sterilizácie buniek eukaryotického organizmu Saccharomycotes cerevisiae s využitím dielektrického bariérového výboja budeného za atmosférického tlaku. Bol skúmaný účinok rôznych fyzikálnych parametrov plazmy ako aj stresových faktorov na účinnosť sterilizácie. Experimentálne výsledky sú vyhodnotené pomocou dostupných mikrobiologických analytických metód.
This diploma thesis deals with sterilization process of eukaryotic microorganism Saccharomycotes cerevisiae using dielectric barrier discharge operated at atmospheric pressure. An impact of the various physical parameters and stress factors was studied. Experimental results are determined by the microbiological analytical methods.
Vedoucí práce: Pavel Sťahel
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: dielektrický bariérový výboj; kvasinky; plazma (fyzika); Saccharomycotes cerevisiae; sterilizace (hygiena); dielectric barrier discharge; plasma (ionized gases); Saccharomycetales; Saccharomycotes cerevisiae; sterilization; diplomové práce; master's theses