Studium biologické odpovědi rostlin tabáku na RSL lektin - Drabyčová, Daniela (2013)
Lektíny sú proteíny neimunitného pôvodu schopné viazať sacharidy. Podľa pôvodu sa rozdeľujú na rastlinné, živočíšne, hubové a bakteriálne. K lektínom patrí aj RSL proteín produkovaný patogénnou baktériou Ralstonia solanacearum. Tento malý trimérny proteín vykazuje špecifickosť predovšetkým k L-fukóze. Rastliny si v priebehu svojho života, počas ktorého sú napádané rôznymi patogénmi, vyvinuli obranné mechanizmy. Jedným z najdôležitejších obranných mechanizmov rastlín je potom expresia obranných proteínov. V tejto bakalárskej práci bola pozorovaná schopnosť RSL lektínu vyvolať nekrózu často spojenú s hypersenzitívnou odpoveďou na rastlinách tabaku. Ďalej sa po aplikácii rôznych koncentrácií RSL lektínu do listov tabakových rastlín zisťovala miera akumulácie transkriptov PR proteínov. Konkrétne sa prostredníctvom RT-qPCR metódy zisťovala akumulácia transkriptov génov PR-1a, PR-3Q a PR-5 a výsledky sa vyhodnotili ΔΔCT metódou. Naviac bola sledovaná expresia u PR-1a génu na proteínovej ú