Možnosti ovlivnění adherence a růstu kariogenních streptokoků - Čechalová, Aneta (2013)
Zubní kaz je infekční onemocnění s vysokou incidencí. Zásadní roli v etiologii zubního kazu hraje bakterie Streptococcus mutans. Ovlivnění kariogenního potenciálu a prevalence této bakterie v dutině ústní jsou předmětem zájmu řady in vitro a in vivo studií. Jednou z možností, která je v současnosti zvažována, je podávání probiotik - nepatogenních a netoxických druhů mikroorganismů, které při podávání v dostatečném množství přináší zdravotní prospěch svému hostiteli a jejich pozitivní účinek byl prokázán především v gastrointestinálním traktu. Tato práce se zabývala vlivem probiotických laktobacilů na růst a adhezi Streptococcus mutans in vitro. V první části testování, zaměřené na ovlivnění růstu S. mutans, byly provedeny dva testy. Test inhibice růstu sloužil k detekci inhibiční schopnosti jednotlivých kmenů laktobacilů, která byla potvrzena téměř u 70 % kmenů. Všechny kmeny s nejlepší schopností inhibice patřily do druhu Lactobacillus plantarum.