Interakce plazmidů virulence a plazmidů přenášejících antibiotické rezistence u salmonel - Damková, Lucia; Rychlík, Ivan, 1966-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
V poslednom období dochádza k nárastu patogénov rezistentných na antibiotiká. Tento vážny problém 21. storočia sa týka verejného zdravia na celom svete. Antibiotická rezistencia býva najčastejšie kódovaná extrachromozómalne na genetických elementoch. Plazmidy rezistencie (R - plazmidy) nesú rezistenciu na antibiotiká ako aj na iné rastové inhibítory. Rozličné R - plazmidy v jednej bunke môžu rekombinovať s inými plazmidmi. Príkladom sú plazmidy virulencie, ktoré dokážu rekombinovať s plazmidmi rezistencie za vzniku plazmidov s novou kombináciou génov. Príkladom je plazmid rezistencie p9134ΔTet, u ktorého došlo k rekombinácii s plazmidom virulencie pSLT. Tieto plazmidy sa dokážu šíriť medzi enterobaktériami a dávajú tak vznik multirezistentným patogénom so zvýšenou virulenciou.Táto diplomová práca sa zaoberá vzájomnou interakciou plazmidov rezistencie s plazmidmi virulencie u salmonel.
Antibiotic - resistant bacteria represent a serious public health issue of the 21st century. Antibiotic resistance is mostly encoded extra chromosomally within genetic elements. Resistance plasmids (R - plasmids) carry resistance to antibiotics and other growth inhibitors. Different R - plasmids in one cell can recombine with other plasmids. This is confirmed by existence of virulence plasmids that can recombine with the plasmids of resistance and generate plasmids with entirely new combinations of genes. Resistance plasmid p9134ΔTet, recombined with virulence plasmid pSLT could represent a relevant example. These plasmids can spread between enterobacteria and thus, give the emergence of multidrug-resistant pathogens with increased virulence. This thesis deals with the mutual interaction of resistance plasmids in Salmonella virulence plasmids.
Vedoucí práce: Ivan Rychlík
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: plazmidy; rezistence vůči antibiotikům; Salmonella; antibiotics resistance; plasmids; Salmonella; diplomové práce; master's theses