Využití imunoenzymatické metody pro průkaz protilátek k vybraným infekčním onemocněním - Straková, Petra (2013)
Tato diplomová práce se zabývá využitím metody ELISA pro průkaz IgG protilátek k vybraným zoonotickým onemocněním. Pomocí komerčně dostupných kitů byly vyšetřeny vzorky krevních sér 70 osob po jejich účasti na vojenské misi v Afghánistánu na přítomnost protilátek proti Brucella abortus, Coxiella burnetii, Leptospira spp., komplexu Rickettsia conorii, Leishmania infantum, hantavirům a viru hepatitidy E. Podíl osob reagujících s jednotlivými antigeny byl 10% u B. abortus, 11,4% u C. burnetii, 20% u Leptospira spp., 10% u R. conorii a shodně 4,3% u viru hepatitidy E a hantavirů. Žádné reakce nebyly zaznamenány s antigenem L. infantum.