Dynamika kolonizace travicího traktu člověka bakteriemi rezistentními k antibiotikům - Hájková, Anna (2013)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou antibiotické rezistence bakterií identifikovaných v rektálních výtěrech kojence a jeho matky. Sledována byla dynamika kolonizace trávicího traktu dítěte jednotlivými druhy čeledi Enterobacteriaceae společně s probiotickým kmenem Escherichia coli, který byl dítěti z důvodu průjmového onemocnění podán. Bakteriální izoláty byly identifikovány a charakterizovány pomocí metod molekulární biologie, současně byla otestována schopnost probiotického kmene přijímat geny antibiotické rezistence prostřednictvím konjugace. V souboru vzorků byly identifikovány pouze dva bakteriální druhy, a to Escherichia coli a Klebsiella oxytoca. Byly nalezeny kmeny rezistentní k antibiotikům ve vzorcích od matky i dítěte. Přítomnost probiotika v trávicím traktu dítěte byla pozorována po několik týdnů. Probiotický kmen E. coli přijímal geny rezistence s frekvencí 10-6-10-5. Potvrdilo se tak, že by se mohl stát rezervoárem antibiotické rezistence v trávicím traktu lidí.