Zástupci rodu Klebsiella a infekce močového traktu - Valášiková, Simona (2013)
Infekce močového traktu jsou druhými nejčatějšími infekčními onemocněními v lidské populaci. Představují více než 40 % nozokomiálních infekcí, přičemž asi 80 % tvoří infekce spojené se zavedením močového katétru. Tato bakalářská práce se zabývá bakteriemi rodu Klebsiella a jejich významem u humánních infekcí s důrazem na infekce močového traktu. Podrobněji je rozebírána problematika infekcí močových katétrů a s tím související tvorba biofilmu. Závěrečná část práce je věnována faktorom virulence, které se uplatňují v patogenezi uroinfekcí.